2016. május 7., szombat

Fagykár a kukoricában is

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VSZT) elnöke azt tapasztalta, hogy az elmúlt napokban, több térségben is fagykárt szenvedett a kukorica. A késői fagy okozta sérüléseket a növények többsége kiheveri, és képesek regenerálódni. Az elnök szerint azokon a területeken nagyobb a gond, ahol rossz minőségű vetőmagot vetettek a földbe, és/vagy technológiai hibákat követtek el a vetés során.
Több kukoricatermő területről kapott a szövetség olyan visszajelzést, hogy a korán vetett egy- vagy kétleveles állapotú kukorica felső levelei elfagytak. Amennyiben megbízható, jó minőségű nagy stressztűrő-képességű vetőmag került a földbe, és a vetési technológia is megfelelő volt, úgy a fagy feltételezhetően nem érintette a tenyészőcsúcsot, így a növény képes a továbbfejlődésre. Ellenkező esetben viszont ezeket a területeket újra kell vetni, amely nagy többletköltséggel jár.
A szakember szerint a klímaváltozás miatt a hazánkban egyre gyakoribbá válnak az elmúlt hetekhez hasonló szélsőséges időjárási körülmények, s ezért a gazdálkodóknak jobban oda kell figyelniük mind a vetőmag kiválasztására, mind pedig a vetéssel kapcsolatos igényes szakmai munkára. A vetőmag szektor már most figyelembe veszi ezeket a változásokat, és megpróbál megfelelő válaszokat adni a kihívásokra - hő-, hideg- és aszálytűrő, azaz komplex stressztűrő-képességű - új fajták, és hibridek fejlesztésével. Ez ma minden komoly nemesítő cég kiemelt céljai között szerepel. A jövőben a gazdálkodóknak is eszerint érdemes megválasztaniuk a földjükbe kerülő vetőmagot.
Az elmúlt napokban – a kukoricát megelőzően - főként Bács-Kiskun, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Zala megyékből érkeztek aggasztó hírek arról, hogy a szőlőültetvényekben, és a gyümölcsösökben jelentős károk keletkeztek a késői hideg időjárás miatt. A károk összegzése jelenleg is tart, de az biztos, hogy nehéz szezon elé néznek az érintett gazdálkodók. Május 23-ig folyamatosan jelenthetik be a gazdák az április 20-a utáni fagykáraikat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) honlapján található Mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer elektronikus felületén keresztül – hívta fel a termelők figyelmét a Földművelésügyi Minisztérium. A kárbejelentési határidő meghosszabbítására az FM a szükséges jogszabály-módosítást már kezdeményezte.
Az agrárkár-enyhítési rendszerben tavaszi fagykárnak a mínusz 2 vagy annál alacsonyabb, várhatóan legalább 30 százalékos hozamkiesést eredményező fagy miatti károsodás minősül. A tárca szerint kárenyhítő juttatásra azonban csak azok a termelők jogosultak, akik az agrárkár-enyhítési rendszer tagjai, ezért fontos, hogy a fagykárban érintett, de az agrárkár-enyhítési rendszerben még nem tag termelők a meghosszabbított határidőig jelezzék csatlakozási szándékukat a kockázatközösséghez. Az FM szerint azok a termelők is csatlakozhatnak, akik egy hektár területnél kisebb területet használnak, és területalapú támogatást nem igénynek.

Forrás: http://magyarmezogazdasag.hu/hu/irasok/novenytermesztes/fagykar-kukoricaban


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése