2015. május 26., kedd

Új lendületet kaptak a magyar–albán mezőgazdasági kapcsolatok

Tóth Katalin helyettes államtitkár vezette a május 20-21. között, Tiranában megrendezett Magyar-Albán Gazdasági Vegyes Bizottság szakértői ülését.
A jövőbeli együttműködés kiemelt területe a mezőgazdasági- és élelmiszeripari kapcsolatok fejlesztése, melyhez a nyáron kinevezendő új, nyugat-balkáni relációkért felelős mezőgazdasági attasé tevékenysége is jelentősen hozzájárul majd. A cél a két ország közötti agráripari kereskedelem erősítése, valamint az export volumenének növelése, melyhez fontos a tudományos-technológiai együttműködések kialakítása és a közös fejlesztési projektek megvalósítása.
A magyar szakértők európai integrációs tapasztalata kiemelten elismert a régióban. A későbbiekben az albán féllel történő kooperáció keretében hangsúlyos szerepet kaphatnak a TWINNING és a TAIEX projektek. A fentiek a gazdasági kapcsolatok fejlesztésének is bázisát képezik. A szakértői együttműködés kiemelt területeként jelölték meg az albán fél részéről az uniós jogharmonizációt.
A helyettes államtitkár a GVB margóján részt vett az albán mezőgazdasági, vidékfejlesztési és vízügyi miniszter, Edmond Panariti által megtartott tárgyaláson is.

Forrás: FM Sajtóiroda, kormany.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése