2015. május 25., hétfő

Megismételhető az évtized eleji szarvasmarha-kivitel Törökországba

Budapest, 2015. május 20., szerda (MTI) – Megismételhető az évtized eleji nagy mennyiségű szarvasmarha-kivitel Törökországba – mondta Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa szerdán kétnapos ankarai tárgyalásai befejezését követően.
A miniszteri biztos az MTI-nek telefonon elmondta: 2010 és 2012 között mintegy 300 millió dollár értékben exportált Magyarország szarvasmarhát Törökországba. A kivitel legjobb éve 2012. volt, amikor tenyészállatot, vemhes üszőt és húsmarhát valamivel több mint 140 millió dollár értékben exportáltak Magyarországról Törökországba. Ezt követően a húsmarha kivitele gyakorlatilag leállt a török hatóságok adminisztratív intézkedéseinek következtében – emlékeztetett Budai Gyula. 
Közölte: ankarai tárgyalásainak eredményeként – főként azoknak a megbeszéléseknek köszönhetően, amelyeket a török főállatorvossal folytatott – újraindulhat a szarvasmarha, elsősorban a húsmarha nagy volumenű exportja Törökországba. A nyugat-ázsiai országban ugyanis megnőtt e termékekre a kereslet, ami lehetővé teszi a kivitel újraindítását. 
Magyarország teljes területéről vihető ki élő állat Törökországba, kivéve azt az öt megyét, amelyben a korábbi kéknyelv-betegség miatt kiviteli tilalom van érvényben, mint például Tolna, Csongrád és Békés megyéből – tette hozzá.
A miniszteri biztos a török fővárosban megbeszéléseket folytatott az agrár, a gazdasági és a külügyi tárcánál. A fő téma a tárgyalásokon a magyar agrárexport növelése volt.
“Minden megbeszélésen hangsúlyoztam, hogy Magyarország számára fontos a magyar szarvasmarha-export 2012-es szintjének ismételt elérése, és ezt a törekvést török tárgyaló partnereim támogatták” – mondta Budai Gyula.

Forrás: MTINincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése