2015. május 5., kedd

Agrárgazdasági együttműködésről egyeztetett az FM helyettes államtitkára Brazíliában

A magyar-brazil agrárgazdasági együttműködés megerősítéséről, az organikus termelési tapasztalataink átadásáról és a GMO-mentes szója behozatalának lehetőségéről tárgyalt Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára Brazíliavárosban.
A Magyar-Brazil Vegyes Bizottság harmadik ülése után az FM képviselője elmondta, hogy brazil partnerei nyitottnak mutatkoztak a GMO-mentes termesztéssel összefüggő kutatási együttműködésre s megvizsgálják a nem génmódosított szója Magyarországra történő exportjának lehetőségeit.
A találkozóra a közelmúltban Latin-Amerika irányába is meghirdetett déli nyitás politikájában rejlő lehetőségek és a brazil féllel való konkrét együttműködési területek feltérképezése érdekében került sor. A világ hetedik legnagyobb gazdaságaként számon tartott, több mint kétszáz millió főt számláló ország kiváló gazdasági együttműködési lehetőségeket kínál Magyarország számára.
Szakáli István Loránd a vegyes bizottság ülésén kifejtette: a mezőgazdaság az a kiemelten fontos terület, amely meghatározó lehet a magyar-brazil kétoldalú gazdasági kapcsolatokban. A mostani tárgyalás kiváló alkalmat kínál a magyar földművelésügyi szaktárca és a brazil Halászati és Akvakultúra Minisztérium között 2013-ban aláírt együttműködési megállapodásban meghatározott témák továbbvitelére. Szükség van a kölcsönös együttműködés további elmélyítésére, különös tekintettel az édesvízi akvakultúra megteremtésében megkezdett közös munkát illetően.
Az 1980-as évek óta Brazíliában tevékenykedő magyar szakemberek jelentős mértékben járultak hozzá a brazíliai akvakultúra felemelkedéséhez, ami kellő alapot szolgáltat ahhoz, hogy ez az együttműködési terület további fejlődés elé nézzen. A magyar-brazil felsőoktatási, kutatási, innovatív kooperációkban rejlő további lehetőségek ugyancsak szorosabbá fűzhetik a két ország viszonyát.
A helyettes államtitkár rámutatott, Magyarország Alaptörvénye tiltja a génmódosított növények köztermesztését.
Szakáli István Loránd brazil tárgyalópartnere figyelmébe ajánlotta a minőségi termékeket előállító magyar mezőgazdaságot, melyek nélkül a magyar gasztronómia és konyhaművészet nem is létezhetne. Mindkét terület nagyban hozzájárulhat Magyarország és Brazília közötti gazdasági kapcsolatok további élénküléséhez.

Forrás: kormany.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése