2015. április 10., péntek

Egészség, élelmiszerbiztonság

Amikor minden rendben megy, az élelmiszerbiztonság megteremtésére irányuló tevékenység láthatatlan, pedig több ezer szakember dolgozik hazánkban ezen a területen, világszínvonalon is élvonalbeli eredményekkel, mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a WHO Egészség Világnap Élelmiszerbiztonság konferenciáján.
Napjainkban a környezeti változások és a globális kereskedelem új feladatok elé állítja az ellenőrző szervezeteket, ráadásul a tudomány haladásával a termékhamisításra is új lehetőségek nyílnak. Az élelmiszerekben lévő baktériumok, vírusok és vegyi anyagok több mint 200 betegség okozói lehetnek az egyszerá gyomorrontástól a rákos megbetegedésekig. Mindezek alapján hazánkban is nagy figyelmet kell fordítani a társadalmi szemléletformálásra, a tudásmenedzsmentre és a kutatás-fejlesztésre. A kockázatcsökkentés leghatékonyabb módja ugyanis a felelős fogyasztói és vendéglátói magatartás. A hatékonyabb ellenőrzéshez elengedhetetlen a laborhálózat fejlesztése és folytatni kell az élelmiszerláncban résztvevő szereplők integrációját hazai és nemzetközi szinten.
Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi képviselet vezetője elmondta: évente körülbelül 2 millió ember hal meg a világon élelmiszertől származó betegségben. Hazánkban nem végeztek pontos felmérést, becslések szerint a lakosság 10-30 százalékát érintheti ez a probléma, de csak a legsúlyosabb esetek jutnak az egészségügy tudomására. Növeli a kockázatot a városiasodás és az elöregedés, ami az immunrendszer gyengülésével jár. Az egészségügyi világszervezet szerint a teljes élelmiszerlánc stratégiárt kell erősíteni mindenütt a világon. Összefogással sikerült elérni, hogy nemzetközi szinten csökkent a szalmonellafertőzések gyakorisága.
A WHO öt kulcsot határozott meg az élelmiszerbiztonságra felhívó lakossági kampányában: fő a tisztaság; a nyers és a főtt élelmiszerek elkülönítése; alapos hőkezelés; tárolás megfelelő hőmérsékleten; tiszta víz és biztonságos nyersanyag használata.
Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih) elnöke előadásából kiderült, hogy az élelmiszeripari vállalkozások felügyelete és a feketegazdaság elleni fellépés mellett a Nébih lényeges feladata a fogyasztói tudatosság erősítése. Ehhez számos területen próbálnak eljutni a fogyasztókhoz és hiteles információt nyújtani a hazai élelmiszertermelésről, több korcsoportot megcélozva. A Nébih zöld számához kapcsolódó mobiltelefonos applikációval közvetlen kapcsolatba lehet lépni a hivatallal és jelezni a tapasztalt hibákat, illetve új hírek érkeznek a elhasználókhoz. A Nébih rendszeres kiadánya a Konyhasziget, ami ingyen hozzáférhető 400 ezer példányban. Legújabb fejlesztésük a Szupermenta blog, ahol termékteszteket, kedveltségi véleményket lehet olvasni egy-egy termékkörről.
Bognár Lajos, az FM élelmiszerlénc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy folyton változó körülmények közt kell garantálni az elviselhető élelmiszerkockázatot, amihez állandóan dolgozni kell a veszélyek azonosításán és a kockázatok mérlegelésén. Mindenütt a világon az ezzel kapcsolatos tudásátadásra helyezik a hangsúlyt, az Európai Unió forrásokat is rendel erre a tevékenységre. Minél több ismerettel kell ellátni a fogyasztókat, hogy ellensúlyozni lehessen az „információs aszimmetriát”, ami a termelő és fogyasztó közt fennáll. A közigazgatás átalakításával a büntetések helyett a támogató funkciókra kell helyezni a hangsúlyt az élelmiszerlánc-felügyeleti munkában. Lényeges, hogy olyan átfogó információs rendszert hozzon létre az állam, amely támogatja a vállalkozásokat, a fogyasztókat és hivatalokat is, és lehetővé teszi, hogy átlátható, megalapozott kockázatelemzés alapján folyjon a felügyeleti munka. Ennek egy lépése a Felir rendszer, ahol minden élelmiszertermelő megtalálható.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése