2015. április 14., kedd

Az időjárás és a pockok lehetnek a legnagyobb ellenségei idén az agráriumnak

Folyamatosan csökken a belvizes, felázott földterület a megyében, ennek ellenére még most is vannak olyan mélyen fekvő, lapályos táblák, amelyekre a víz, vagy a nyomában maradó sár miatt nem tudnak felmenni a nehéz mezőgazdasági gépek.
Több ezer hektárnyi területen – főként az Ormánságban és a Hegyháton – három-négy hetes késében van az agrárium. A fagy idén eddig megkímélte az őszi vetésű kultúrákat, néhány helyen a repcét kellett kitárcsázni csenevész fejlődése miatt, aminek az oka a belvíz volt. Az alkalmas talajon a gazdálkodók már elvégezték az őszi vetésű gabona fejtrágyázását, sőt, már az első növényvédelmi munkálatokon is túl vannak. Mindezek ismeretében a nagyban gazdálkodók az őszi vetések közel kétharmadát a jó minőségű kategóriába sorolták, harminc százalékot a közepesbe, és mindössze a területek tíz százaléka kapott gyenge minősítést. „Napról napra nő az esély, hogy a fagyoktól már mentesülünk idén tavasszal, az időjárás azonban még mindig tartogathat kellemetlen meglepetéseket” – mondta lapunknak egy Dráva mentén gazdálkodó földművelő. A csapadékhiánytól idén kevésbé, sokkal inkább a szeles, esetleg jeget hozó zivataros időjárástól tartanak. A kiadós őszi és tavaszi esőzések miatt a föld víztelítettsége meglehetősen magas. Ennek a kukorica vetésében lehet kedvező hatása. Nem múlt el viszont a pocokvész. A rágcsálók állományát alig ritkította az enyhe tél, és a belvíz sem tett maradandó kárt. Kártételük máris megfigyelhető egyes területeken.

Nem kell kiszántani az agrártámogatásért

A Földművelésügyi Minisztérium határozottan cáfolja egyes őszi vetésű növények kiszántásának szükségességéről elterjedt rémhíreket. Mint közleményükben írják, néhány helyen megjelent az az ellenőrizetlen forrásból származó, minden alapot nélkülöző híresztelés, miszerint azon gazdálkodók akik a tavalyi őszi vetéskor nem voltak figyelemmel az új közvetlen támogatási rendszer keretében előírt úgynevezett diverzifikáció (a terméskör bővítése, a kockázat csökkentése) követelményére, azok már csak az őszi vetések egy részének kiszántásával teljesíthetik a kötelező zöldítési feltételt. Az agrártárca szerint a félretájékoztatás veszélye abban rejlik, hogy meg nem nevezett szakértőkre hivatkozva és így a hitelesség látszatát keltve olyan információkat adnak közre, melynek szerzője nemcsak nincsen tisztában a már csaknem egy éve ismert vonatkozó közösségi szabályokkal, de a miniszteri rendeletekkel sem. Az érintett gazdálkodókkal fontosnak tartják közölni, hogy a kiszántás helyett olyan jól megválasztott ökológiai másodvetéssel is teljesíthető a növénydiverzifikációs feltétel, amellyel egyben a zöldítés másik feltételét, az ökológiai célterület követelményét is teljesíteni tudják. A zöldítési kézikönyv mellett a minisztérium honlapján elérhető közlemény szolgál hasznos gyakorlati útmutatóként a témában.

Virágzás előtt a fák

A megye szőlőtermelő területein már végeztek a metszési munkálatokkal, sőt, a rügyfakadás előtt már a lemosó permetézős védekezést is elvégezték a termelők. A gazdák szerint a szőlővesszők jó állapotban vannak, az első rügyelemzések reményteli termést ígérnek. A szőlő első ellenfele az áprilisi fagy lehet, a termelők azonban abban bíznak, hogy két egymást követő évben nem éri ilyen kár a tőkéket. Csattognak a metszőollók a megye nagyobb gyümölcsöseiben, ahol szintén biztató, hogy a fagy eddig nem marta meg a fákat. Több helyen már megindult a kajszi virágzása, néhány hét múlva várható a meggy és a cseresznye.

Forrás: bama.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése