2015. április 15., szerda

A mezőgazdaság kifehérítése is célja a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztésének

A mezőgazdaság kifehérítését és az egyszerűsített foglalkoztatottak állandó, bejelentett munkahelyhez való segítését célozza a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.
Pankucsi Zoltán kifejtette: a mezőgazdaságban sokan dolgoznak – akár idény-, akár állandó jelleggel -, akiket nem jelent be munkáltatójuk. Többen vannak továbbá, akik úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgoznak; egy-egy mezőgazdasági idény végével megszűnik jogviszonyuk, és a következő idényre kell várniuk, hogy dolgozhassanak. A mezőgazdasági ágazatra kiterjesztett kedvezményekkel ezeket a rétegeket segítenék hozzá ahhoz, hogy állandó, bejelentett munkahelyük legyen, amely később a nyugdíjuknál is fontos szempont lesz.
A helyettes államtitkár azt mondta: a munkahelyvédelmi akcióterv 25 és 55 év közötti mezőgazdasági munkavállalókat érintő kiterjesztéséről szóló javaslatot nemsokára benyújtják az Országgyűlésnek. Ha ott átment a döntési folyamaton, a tervek szerint július elsejétől hatályba léphet a jogszabály.
A különböző kedvezményezetti csoportokat más-más kedvezmények érintenek majd – mondta Pankucsi Zoltán. Példaként azt említette, hogy az 55 év feletti munkavállalók foglalkoztatásánál megfelezik a munkáltatók közterheit.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy az agrárkamara és földművelésügyi tárca javaslatára úgy döntöttek: a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet.
Pankucsi Zoltán szombaton az M1 aktuális csatornán már beszélt arról is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztése a 25-55 év közötti munkavállalókra a mezőgazdaságban 30-35 ezer embert érinthet, és mintegy 6 milliárd forintot hagyhat az ágazat munkaadóinál.

Forrás: MTI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése