2015. március 8., vasárnap

Olcsóbb lesz a tavaszi kalászos vetőmag

Idén is meghirdette a tavaszi kalászos növények vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árat a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ennek nettó 94 ezer forintos mértékét széleskörű szakmai egyeztetést követően állapították meg.
A Vetőmag Szövetség, mint szakmaközi szervezet a 2012. évi CXXVIII. törvény alapján jogosult tájékoztató árat meghirdetni, melynek mértékéről a korábbi évek tapasztalatai, az előző évek átlagárai, a hatóságoktól kapott információk, és az összes tagot érintő adatgyűjtés eredményei alapján alakítja ki prognózisát a szervezet, mondta Polgár Gábor ügyvezető igazgató. Az adatgyűjtést évente két alkalommal szervezik, ennek során az összes tag számára lehetőség nyílik tapasztalatainak és véleményének kifejtésére. Az összegyűjtött információkat a Vetőmag Szövetség a kalászos növényekkel foglalkozó szekciójának ülésén értékelte, ahol a NÉBiH munkatársai a fémzárolások és a vetőmag-előállítás alakulásának ismertetésével segítettek teljes képet alkotni az adott évszak kalászos helyzetéről, s meghirdették a tájékoztató árat.
Az idei évben ennek mértéke a tavaszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira 94.000 forint plusz áfa tonnánként, mely zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő – mondta Polgár Gábor. - Fontos hangsúlyozni, hogy ez piaci folyamatokon alapuló ár előrejelzés, nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a szerződő felek maguk határozzák meg. A tájékoztató árat azért hirdetjük meg, hogy az előállítók és a gazdálkodók is képet kapjanak a piaci lehetőségeikről. Az összegzés végeredményét a tagság mellett a Központi Statisztikai Hivatal és a a Földművelésügyi Minisztérium Agrárgazdaságért felelős Államtitkárságának részére is elküldtük.
A szezon végén egyébként a szövetség összegyűjti az értékesítési adatokat, így már pontos képet lehet kapni az árak alakulásáról. Az elmúlt években hullámzott a tavaszi kalászos értékesítési ára, míg 2007-ben 60 ezer, addig 2013-ban több mint 110 ezer forintot adtak a vetőmag tonnájáért. Az elmúlt évben a zab kivételével csökkent az átlagár, idén várhatóan az árpa, a búza és a zab vetőmag átlagára is csökkeni fog.

Forrás: agrotrend.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése