2015. március 3., kedd

Kivágják, majd újratelepítik a gesztenye fasort

Pár napja még teljes képet mutatott a Hatvanhoz tartozó Nagygombost a 21-essel összekötő bekötőút mellett a vadgesztenyefasor. Egyes egyedek olyan nagymértékű korhadást mutatnak, ami miatt már élet- és balesetveszélyesekké váltak.
Kivágták a Hatvanhoz tartozó nagygombosi vadgesztenyefasort, mivel egyes egyedek olyan nagy mértékű korhadást mutatnak, ami miatt már élet- és balesetveszélyesekké váltak. A növények a nagygombosi bekötőút mentén állnak, s valójában a 21-es számú főutat kötik össze a Hatvan és Selyp közötti összekötő úttal. A fasor érintett szakaszán jelenleg 114 elöregedett régi telepítésű vadgesztenye, hat pótlásként telepített vadgesztenye, továbbá hat pótlásként telepített mezei juhar és 14 tavaly áttelepített platán található.
Szakértők szerint ezek a fák immár annyira korhadtak, hogy nemcsak az erős szél, hanem bármilyen terhelés − eső, hó, termés − miatt is kidőlhetnek.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. vizsgálata szerint a fasor mérsékelten foghíjas bal (Nagygombos felől a 21-es főút felé tartó) oldalán 78 fából 74 kivágása indokolt, az erősen hiányos jobb oldalon 48 fából 46 eltávolítása szükséges.
A közútkezelő és a hatvani polgármesteri hivatal megállapodott a fasor megújításáról, ezt a közeljövőben végzik el. A cég kivágja a fákat, a cserjéket, a hivatal vállalta a növénytelepítést – aknázó mollyal szemben ellenálló vadgesztenye hibrideket ültetnek – s a facsemeték gondozását három évig.

Forrás: tajepiteszek.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése