2015. február 22., vasárnap

A kis- és közepes gazdaságok támogatását kéri a Magosz a kormánytól

A kis- és közepes családi gazdaságok támogatását kéri a kormánytól a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a szervezet szerint, összhangban az általános birtokpolitikai elvekkel, a vidékfejlesztési források felhasználáskor is előnyt kell élvezniük ezeknek a gazdaságoknak.
Az érdekképviselet az MTI-vel közölte: azt javasolja, hogy a kisebb méretű mezőgazdasági vállalkozások, családi gazdaságok támogatási mértéke - intenzitása - legyen magasabb, mint a nagyobb méretük miatt hatékonyabban működő nagybirtokoké. Indokolt továbbá a kisgazdaságok átalánytámogatására fordítható források növelése is.
A Magosz szerint fontos, hogy az EU a legrövidebb időn belül hozzon döntést a vidékfejlesztési program elfogadásáról, s üdvözli Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget irányító miniszternek a bejelentését, hogy várhatóan már májusban lezárulnak a tárgyalások Brüsszellel, és nyáron kiírják az első pályázatokat.
A tájékoztatás szerint az érdekképviselet bízik abban, hogy a tárgyalások során a magyar kormány a gazdák, a vidéken élő emberek érdekeinek megfelelő programot fogadtat el az Európai Bizottsággal.
Az érdekképviselet a kormányt arra is kéri, hogy védje meg az öntözésfejlesztésre vonatkozó magyar terveket. Az öntözött területek növelése Magyarországon nemcsak a gazdák termésbiztonságának javítása, hanem a klímaváltozás várható kedvezőtlen hatásai miatt is alapvető érdek.
A Magosz, a területalapú támogatásokhoz hasonlóan, az új agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) is támogatja a degresszió alkalmazását. Ez biztosítja ugyanis a rendelkezésre álló források igazságosabb és hatékonyabb elosztását - közölte a Magosz.

Forrás: Agrárunió


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése