2015. február 10., kedd

A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak

A gazdák leginkább a böjti szelek szárító hatásában bízhatnak a vízzel borított és az átnedvesedett területekkel kapcsolatban - jelentette ki a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Vancsura József szerint nagy a baj, a vízzel borított, illetve az átnedvesedett, átázott területek nagysága szinte percről-percre, óráról-órára növekszik. A hétvégi adatok szerint mintegy 122 ezer hektár vetést borít belvíz, míg az átnedvesedett terület nagysága 400-450 ezer hektárra rúgott. De a terület nagysága folyamatosan növekszik a csapadékos időjárás miatt - jegyezte meg a GOSZ elnöke.
Hozzátette: a belvíz okozta károkat a gazdálkodók csak tavasszal tudják ténylegesen felmérni. A vetések állapotát akkor lehet majd szakszerűen megítélni. Most a vetések még nyugalmi állapotban vannak, a hidegebb időjárás pedig ebből a szempontból kedvezőbb, így ugyanis nagyobb az esély rá, hogy nem pusztul ki a vetés egy-egy területen. A csapadékmentes, száraz időjárás mindazonáltal sokat segíthetne a mostani nehéz helyzeten.
Vancsura József felhívta a figyelmet arra is, hogy a nagyarányú vizes területek miatt a száraz helyeken megszaporodtak a pockok, mivel a nedvesség elűzte a kártékony rágcsálókat. Így a gradáció - a túlszaporodás - nem szűnt meg, hanem további gondot jelent a gazdálkodóknak.

Forrás: MTI


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése